Νέα από το διαδίκτυο 

Tις «1 συν 1» προσφορές κυνηγούν οι Θεσσαλονικείς


Η οικονομική δυσχέρεια έχει επηρεάσει σημαντικά τους καταναλωτές

 Η μείωση του εισοδήματος, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό στο λιανικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις αγοραστικές συνήθειες των Θεσσαλονικέων, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμποροβιομηχαν…

ικού Επιμελητηρίου και της Palmos Analysis. Σύμφωνα με αυτήν, ένας στους δύο καταναλωτές επιδίδεται συστηματικά σε… κυνήγι προσφορών και ειδικά σε προϊόντα που προσφέρονται «1 συν 1», καθώς έχουν με διαφορά τη μεγαλύτερη απήχηση στο αγοραστικό κοινό.

Η έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» διεξήχθη κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2017, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

Όπως αναφέρεται αναλυτικά και αναμεταδίδεται από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μόλις 8% των ερωτηθέντων καταναλωτών δηλώνουν ότι αδιαφορούν για τις προσφορές. Στη δε πλειοψηφία τους (41%) υποστηρίζουν ότι δεν τις έχουν ανάγκη, σημαντικό ποσοστό (22%) αναφέρουν ότι δεν εμπιστεύονται προϊόντα και υπηρεσίες σε προσφορά, ενώ σε μικρό ποσοστό δηλώνουν ότι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ακόμα και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε προσφορά.

Ενημέρωση κυρίως από φυλλάδια και τηλεοπτικές διαφημίσεις

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι καταναλωτές (77%) ενημερώνονται για τις προσφορές από φυλλάδια που διανέμουν οι επιχειρήσεις κατ’ οίκον ή σε άλλα σημεία ή από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των επιχειρήσεων (56%). Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) ενημερώνονται για τα προϊόντα σε προσφορά μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων του Διαδικτύου, ενώ τρεις στους δέκα (30%) προβαίνουν σε προσωπική αναζήτηση στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων. Η διείσδυση των ενημερωτικών email των διαδικτυακών υπηρεσιών εκπτωτικών κουπονιών και προσφορών βρίσκεται στο 17% (περίπου 1 στους 6), στο ίδιο περίπου επίπεδο με τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις των επιχειρήσεων (15%).

Ποσοστό 49% των καταναλωτών διαβάζουν πάντα τα φυλλάδια με τις προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών που διανέμουν οι επιχειρήσεις, ενώ 37% τα διαβάζουν μόνο εφόσον ενδιαφέρονται για κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Μάλιστα, έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι κατά τις επισκέψεις τους στα καταστήματα αναζητούν τις προσφορές για τις οποίες έχουν διαβάσει, δει ή ακούσει.

Αλλαγή στο προϊόν που προτιμούν με κάποιο άλλο σε προσφορά

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσφορών, καταγράφεται ότι τρεις στους τέσσερις καταναλωτές (74%) θα ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν το προϊόν που αγοράζουν συνήθως, με κάποιο άλλο το οποίο διατίθεται σε προσφορά, είτε σε κάθε περίπτωση (23%), είτε αν έχει παρόμοια βασικά χαρακτηριστικά (51%).

Ως πιο ελκυστικό είδος προσφοράς, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, εμφανίζεται -όπως προαναφέρθηκε- η διάθεση δύο προϊόντων στην τιμή του ενός (64%), ενώ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η συσκευασία με αυξημένη ποσότητα προϊόντος (20%), τα προϊόντα με σημαντικό ποσοστό έκπτωσης (18%) και η πολλαπλή συσκευασία προϊόντων με έκπτωση στη συνολική τιμή.

 NEWSBEAST.GR

Διαβάστε περισσότερα

Related posts