Featured Category Κοινωνικα / Πολιτισμoς Φωτογραφια / Tαξιδια 

Οδηγιες προς νεους… “Φινλανδους”

Καιρό τώρα προσπαθώ να βρω λίγο χρόνο να καταγράψω μερικά βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που έρχεται να μείνει στην Φινλανδία. Νέος πολίτης σε μία νέα χώρα. Δε μου αρέσει να ακούω τη λέξη μετανάστης – κάτι δε μου αρέσει σε αυτήν την λέξη. Ας λέμε απλά ότι όλοι είμαστε πολίτες αυτού του κόσμου, και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε και πόλη κατοικίας.

Τα πράγματα λοιπόν εδώ μοιάζουν να είναι απλά. 5 βασικές κινήσεις και σχεδόν είμαστε έτοιμοι. Πριν από αυτό όμως, πιστεύω πως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αποφασίσει κάποιος να έρθει αν δεν έχει βρει ήδη μία δουλειά. Θα ξοδέψει πολλά χρήματα σε ξενοδοχεία και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το αναμενόμενο, ειδικά αν έχει μικρό μόνο χρόνικό διάστημα στη διάθεσή του για αναζήτηση…..

εργασίας.

5 βήματα, 5 επισκέψεις.

Βήμα 1 – Tax office: Πρώτη μας κίνηση είναι η επίσκεψη στην εφορία (ή στα Φινλανδικά, verotoimisto). Κρατάτε μαζί σας διαβατήριο και το συμβόλαιο εργασίας σας. Στόχος να βγάλετε τη φορολογική σας καρτέλα και έναν κωδικό αριθμό, αντίστοιχο του ΑΦΜ στην Ελλάδα. Η φορολογική σας καρτέλα ρυθμίζει τους φόρους που πληρώνετε. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Με το συμβόλαιο σας, και αν δεν έχετε επιπλέον περιουσιακά στοιχεία στη Φινλανδία, ο υπάλληλος της εφορίας θα υπολογίσει τις εισφορές σας (ναι, δεν χρειάζονται λογιστές για τη συγκεκριμένη δουλειά), οι οποίες θα κρατούνται από το μισθός σας. Και όλα τελειώνουν εδώ. Επιπλεόν, ο κωδικός αριθμός που θα λάβετε θα σας συνοδεύει σε όλες τις συναλλαγές σας, οπότε τον έχετε μαζί σας για όλα τα επόμενα βήματα. Μικρή σημείωση. Η επίσκεψη στην εφορία, δε θα σας θυμίσει σε τίποτα μία Ελληνική εφορία. Όχι πολλά άτομα στην ουρά, και όταν έρθει η σειρά σας, σας εξυπηρετεί προσωπικά ένας υπάλληλος στο γραφείο του (κλειστός χώρος με πόρτα παρακαλώ!) χωρίς φωνές και φασαρίες. (Η εφορία στο Tampere είναι στη διεύθυνση Hatanpaan valtatie 36.)

Βήμα 2 – Local register office: Και μετά την πρώτη επαφή με την Φινλανδική γραφειοκρατία, σειρά έχει η δήλωσή σας στο δημοτικό γραφείο της περιοχής (Maistraatti) ώστε να ενημερώσετε ότι μένετε πλέον εκεί. Τόσο απλό όσο ακούγεται. Θυμηθείτε να κρατάτε μαζί σας τον κωδικό αριθμό που έχετε πάρει από την εφορία. (Το δημοτικό γραφείο στο Tampere είναι στη διεύθυνση Hatanpaan valtatie 24 – κοντά στην εφορία.)

Βήμα 3 – Bank account: Αυτό μοιάζει να είναι και το δυσκολότερο βήμα της νέας σας αρχής. Για την ακρίβεια όχι δύσκολο, αλλά λίγο χρονοβόρο. Αρχικά, πρέπει να διαλέξετε την τράπεζα με την οποία θέλετε να συνεργαστείτε. Εγώ νομίζω πως διάλεξα απλά την πιο δημοφιλή. Κλείνετε ραντεβού για το άνοιγμα του λογαριασμού σας. Συνήθως η λίστα δεν είναι μικρή, οπότε πρέπει να επικοινωνήσετε γρήγορα με την τράπεζα (αν δεν ξέρετε Φινλανδικά, υπάρχει επιλογή για ραντεβού στα Αγγλικά). Είναι σημαντικό να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό γιατί αλλιώς θα είναι δύσκολο να πληρωθείτε. Επίσης, κατά την επίσκεψή σας στην τράπεζα θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για το άνοιγμα ενός λογαριασμού. Οι ερωτήσεις είναι εξαντλητικές. Διαβατήριο, Φινλανδικός κωδικός αριθμός, τα χαρτιά από το δήμο και το συμβόλαιο εργασίας είναι απαραίτητα έγγραφα.

Βήμα 4 – Police station: Αν το πλάνο σας είναι να μείνετε στην Φινλανδία παραπάνω από 3 μήνες, πρέπει να γίνει η εγγραφή σας στην αστυνομία ώστε να αποκτήσετε το δικαίωμα διαμονής. Απλή διαδικασία, όμως απαιτείται ραντεβού (ηλεκτρονικά μπορείτε να κλείσετε ραντεβού εδώ: https://asiointi.poliisi.fi/ajanvaraus/reservations). Η αναμονή μπορεί να είναι μεγάλη, το δικό μου ραντεβού ήταν για περίπου ένα μήνα μετά. Από την αστυνομία θα παραλάβετε το EU-registration έγγραφο, με το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε ξανά το δημοτικό γραφείο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο δήμο. (Το αστυνομικό γραφείο στο Tampere είναι στη διεύθυνση Hatanpaan valtatie 16 – και πάλι στην ίδια γειτονιά.)

Βήμα 5 – KELA Card: Τέλος, θα πρέπει να βγάλετε την KELA Card, μία κάρτα που αντιστοιχεί στον αριθμό κοινωνικής σας ασφάλισης. Επίσκεψη σε άλλη γειτονιά αυτή τη φορά: KELA, Social Insurance Institution of Finland, Aleksis Kiven katu 18.

Και επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα capital controls, μία δυσκολία ήταν να βρω χρήματα για ενοικίαση σπιτιού. Απαιτούνται 2 + 1 ενοίκια, πράγμα που σημαίνει αρκετά χρήματα που σίγουρα ξεπερνούν το προσωπικό όριο του καθενός. Οι φίλοι στην Ευρώπη όμως βοήθησαν!

Διαβάστε περισσότερα...

Related posts

Leave a Comment