Φυσικά αντιβιοτικά και αντισηπτικά τρόφιμα που κρύβει η κουζίνα μας

Η αλλαγή εποχής μπορεί να είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά συχνά φέρνει μαζί της διάφορες ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, ο πυρετός, οι δερματικές λοιμώξεις και οι αλλεργίες που, κατά κύριο λόγο, οφείλονται σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο προσπαθεί να προσαρμοστεί στο …

μεταβαλλόμενο κλίμα.

Κάποια βότανα, μπαχαρικά αλλά και καθημερινές τροφές που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας επιδεικνύουν αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση και μπορούν να μας προστατεύσει αποτελεσματικά.

Αν και σίγουρα τα παρακάτω δεν αποτελούν υποκατάστατα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι χρήσιμο να λάβουμε υπόψη μας την αντιμικροβιακή τους δράση που έχει συχνά αποδειχθεί και μέσα από εργαστηριακά πειράματα.

ΔεντρολίβανοΠεριέχει καφεϊκά και ροσμαρινικά οξέα, ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν επίσης ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου άσθματος, ηπατικών νόσων και καρδιακών παθήσεων. Εάν χρησιμοποιείται σε τσάι ή γαργάρες, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών των ούλων και να ανακουφίσει τον πονόλαιμο. Περιέχει επίσης διάφορα πτητικά έλαια, τα οποία συμβάλλουν στην ηρεμία των νεύρων και στην ανακούφιση του στομαχιού.

ΆνιθοςΦυσικό διουρητικό και αντιβακτηριακό που μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην κυστίτιδα και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Τα αιθέρια συστατικά του έχουν ένα καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα στην πεπτική οδό, γι ‘αυτό και χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το στομάχι και τον κολικό.

ΡίγανηΠεριέχει τα πτητικά έλαια θυμόλη και καρβακρόλη που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Το έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά και εξωτερικά για θεραπεία τραυμάτων, αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα.

ΚανέλαΈνα πρώτης τάξης αντισηπτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων, των ιών και των μυκητιασικών λοιμώξεων. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που του προσδίδουν ήπιες αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ίσως γι ‘αυτό παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αποκατάσταση από κρυολογήματα, γρίπη, πονόλαιμο, πυρετό και πονοκεφάλους.

ΓλυκάνισοςΠαρόλο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να διευκολύνει το λόξυγκα και την κατακράτηση, ο γλυκάνισος επιταχύνει την αποκατάσταση από ιικές μολύνσεις. Οι ισχυρές αντι-ιικές ιδιότητές του είναι αποτελεσματικές τόσο έναντι του έρπητα όσο και κατά της γρίπης.

EchinaceaΈχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία μιας ποικιλίας λοιμώξεων αλλά και σε ανοιχτές πληγές, τη διφθερίτιδα και τη δηλητηρίαση του αίματος. Περιέχει δραστικές ουσίες που ενισχύουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακουφίζουν τον πόνο, μειώνουν τη φλεγμονή και έχουν ορμονικές, αντι-ιικές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Σήμερα χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων και της γρίπης. Σε αντίθεση με το σκόρδο, χρησιμοποιείται γενικά στα πρώτα σημάδια της ασθένειας και δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από δέκα ημέρες.

ΜέλιΟι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μέλι στο πεδίο της μάχης για να θεραπεύσουν τις πληγές και να αποτρέψουν τη μόλυνση. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά, αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτικά. Ένα ένζυμο που βρίσκεται στο μέλι απελευθερώνει υπεροξείδιο του υδρογόνου, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση και να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Καταπραϋντικό για το πεπτικό σύστημα, απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα και βοηθά το ήπαρ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Χυμός ροδιούΕκτιμάται περισσότερο για τις αντι-ιικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του φρούτου είναι αποτελεσματικά κατά της οδοντικής πλάκας.

ΣκόρδοΈνα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό, βοηθά στην διάνοιξη των ιγμορείων. Λόγω των υψηλών επιπέδων θείου και αλισίνης, έχει την ικανότητα να σκοτώνει διάφορες μορφές βακτηρίων.

ΒασιλικόςΠεριέχει πτητικά έλαια με αντιβακτηριακές ιδιότητες και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων Ε. Coli, Listeria monocytogenes και Staphylococcus.

ΤζίντζερΗ τζιντζερόλη που περιέχει βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ειδικά εκείνων του στόματος και του λαιμού.

ΚουρκουμάςΜερικές από τις πιο αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή δύναμή του. Η κουρκουμίνη που περιέχει δεν του προσδίδει μόνο το λαμπερό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του αλλά και τις ξεχωριστές αντισηπτικές ιδιότητες που βοηθούν στην επούλωση των τραυμάτων και τη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

ΛεμόνιΠεριέχει δύο ενώσεις που ονομάζονται κουμαρίνη και τετραζίνη που συμβάλλουν στην καταπολέμηση πολλών παθογόνων παραγόντων. Καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και λόγω της βιταμίνης C, δρα ως αντιοξειδωτικό κατά των ασθενειών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

ΛάχανοΚαταπολεμά τα βακτηρίδια, ιδιαίτερα εκείνα του Η. Pylori, τα οποία προκαλούν έλκη στομάχου. Ο χυμός λάχανου χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αναστολέας του καρκίνου και προστατευτικός παράγοντας κατά της έκθεσης σε ακτινοβολία. Εξαιτίας αυτού, το λάχανο είναι επίσης αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση του ήπατος, της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου.

Πηγή: itrofi.gr

(Διαβάστε περισσότερα)

Related posts

Leave a Comment