Νέα από το διαδίκτυο 

Φθίνει η γονιμότητα του θεσσαλικού κάμπου

agrotis alli

Μέχρι και 50% έχει μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια η γονιμότητα του θεσσαλικού κάμπου, με αποτέλεσμα να πλήττεται η παραγωγή και στρέμματα να εγκαταλείπονται.

Μετρήσεις του Εργαστηρίου Γεωργίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιγράφουν μια …

ιδιαιτέρως ανησυχητική κατάσταση και συστήνουν τη λήψη μέτρων.
Μάλιστα κρίνει αναγκαία τη διοχέτευση νερού στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς μεταξύ άλλων πρέπει να αναπτυχθούν και τα κτηνοτροφικά προϊόντα και η Ελλάδα να περιορίσει τις μεγάλες της εισαγωγές στον χώρο της ζωικής παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος επισήμανε πως «γνωρίζουμε πως η εκτροπή του Αχελώου αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Όμως η Θεσσαλία έχει ανάγκη από νερό. Δεν γίνεται να κάνουμε κτηνοτροφία, όπου είμαστε ελλειμματικοί κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγές, και να μην μπορούμε να αναπτύξουμε κτηνοτροφές, όπως το καλαμπόκι, τη σόγια, επειδή δεν έχουμε νερό. Στη Θεσσαλία είμαστε ελλειμματικοί στο νερό γύρω στο 1,2 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Η λίμνη της Κάρλας θα δώσει γύρω στα 5.000.000 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που είναι μικρή. Μόνο ο Αχελώος έχει τη δυνατότητα να φέρει πολύ νερό στη Θεσσαλία και να ποτιστεί ο κάμπος. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα νερά έχουν φτάσει σε μεγάλο βάθος και τα κόστη άρδευσης είναι υπέρογκα. Για παράδειγμα ακούμε για 70 και 80 ευρώ που έχει φτάσει το κόστος άρδευσης ανά στρέμμα στον θεσσαλικό κάμπο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα

Related posts