Νέα από το διαδίκτυο 

Κουκουναρόσπορος : Υπερτροφή με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες!

Οι μεγαλύτερες ποσότητες κουκουναρόσπορου που διακινούνται στην ελληνική αγορά εισάγονται από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κίνα. Συλλέγονται συνήθως με τα χέρια  από τα ώριμα κουκουνάρια που πέφτουν από το δένδρο και η γεύση τους θυμίζει εκείνη του αμύγδαλου αν και είναι λίγο πιο πικάντικη. Τ…

ο λευκό ομοιογενές χρώμα ορίζει και την ποιότητά τους. Επειδή αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα και χαλάει η γεύση και η οσμή τους, τους διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 μήνες ή στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες το πολύ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τον κουκουναρόσπορο και τον  θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, ήταν ιδανικός για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στο Μεσαίωνα, του αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες γι’ αυτό και παρασκεύαζαν ένα είδος μπισκότου με κουκουναρόσπορους, που κατανάλωναν ως επιδόρπιο για την ενίσχυση των ερωτικών επιδόσεων. Η πίτυς των αρχαίων (η πεύκη η χαλέπιος) ήταν το αγαπημένο δέντρο της Ρέας, της μητέρας των θεών, της κόρης του Ουρανού και της Γης, γιατί συμβόλιζε το σύνδεσμο ουρανού και γης.

Αποτελούν ένα ξηρό καρπό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα ω3 λιπαρά, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Β και δεν περιέχουν γλουτένη. Το πινολενικό οξύ που συναντάται στα κουκουνάρια προκαλεί, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, την απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης και της γλυκαγόνης, δύο ορμονών που ελέγχουν τον κορεσμό και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους Έχει υψηλή ενεργειακή αξία, αφού 100 γρ. κουκουνάρι προσδίδει 570 θερμίδες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση των κουκουναριών:

Περιορίζουν την όρεξη, στέλνοντας σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο.
Δίνουν ενέργεια
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
Ενισχύουν την όραση
Βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης
Βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καταπολεμούν, την αναιμία και την αρτηριοσκλήρωση. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.

Διαβάστε περισσότερα

Related posts