Νέα από το διαδίκτυο 

Ευρυτανία: 5 παραμυθένια χωριά που δεν έχεις ανακαλύψει ακόμη!Τοπ προορισμοί για μονοήμερη


Με φόντο ένα µαγευτικό αλπικό τοπίο ανακαλύψαµε πέντε low profile χωριά που να είστε σίγουροι ότι θα σας κατακτήσουν!Τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε ότι τα απρόβλεπτα είναι τα πιο ωραία…

Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Αυτό θα αποδείκνυε και ένα οδοιπορικό µας στην Ευρυτανία λίγο προτού αρχίσει ο …

χειµώνας. Γιατί µπορεί πολλάκις να έχουµε διασχίσει την περίφηµη διαδροµή από το Καρπενήσι µέχρι τον Προυσό ή να έχουµε να διηγηθούµε τις πιο ωραίες αναµνήσεις µας από τις εκδροµές µας στα διασηµότερα χωριά του νοµού.

Φανταζόσασταν, όµως, ότι σε µια όχι µεγάλη ακτίνα κάποιες… κρυφές καλλονές επιφυλάσσουν την πιο ενδιαφέρουσα έκπληξη;

Πέντε low profile χωριά, ο Άγιος Νικόλαος, το Βουτύρο, το Κλαυσί, τα Φιδάκια και το Παλαιό Μικρό Χωριό µάς φανερώνουν τις άγνωστες χάρες τους.

Επιβλητικά βουνά πνιγµένα ασφυκτικά στα πλατάνια και τα έλατα, χιονοσκέπαστες πλαγιές, φαράγγια, ορµητικοί καταρράκτες, δαιδαλώδεις πεζοπορικές διαδροµές, τζάκια που καπνίζουν ζωηρά, ξενώνες βγαλµένοι από σελίδες παραµυθιού, καφενεδάκια και ταβέρνες υποσχόµενες ουκ ολίγους πειρασµούς είναι ο «συνοδοιπόρος» µας σε αυτό το ταξίδι και µας κάνουν να κατέβουµε από το αµάξι για να «κυνηγήσουµε» τα µυστικά τους εκ των έσω, αλλά και για να ζήσουµε µοναδικές στιγµές χαλάρωσης µε φόντο το γαλήνιο φυσικό τοπίο!

Παλαιό Μικρό Χωριό

Μπορεί το Μεγάλο και το Νέο Μικρό Χωριό να είναι από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς, αυτό όµως που λίγοι έχουν ανακαλύψει είναι το Παλαιό Μικρό Χωριό! Σε απόσταση 12 χλµ. από το Καρπενήσι η πανέµορφη διαδροµή παράλληλα µε την κατάφυτη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταµού θα σας βάλει από την αρχή σε χαλαρό mood, ιδανικό για να γνωρίσετε τον οικισµό µε τους λιγοστούς κατοίκους αλλά τη µεγάλη ιστορία!

Εδώ, λέγεται, ότι έπλυναν το άψυχο σώµα του Μάρκου Μπότσαρη µετά τη µάχη στο Κεφαλόβρυσο (1823), εδώ λειτούργησε το τυπογραφείο της Αντίστασης, ενώ τον Δεκέµβριο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης αντιµετώπισε µε τους αντάρτες τάγµα 2.000 Ιταλών.

Χρονιά-ορόσηµο ήταν και το 1963 εξαιτίας της κατολίσθησης που κατέστρεψε το χωριό, στοίχισε ανθρώπινες ζωές και είχε ως αποτέλεσµα έναν χρόνο αργότερα, σε απόσταση 2,5 χλµ. στους πρόποδες του Παλαιού, να χτιστεί το Νέο Μικρό Χωριό για να στεγάσει τους κατοίκους.

Αν και λιγότερο ανεπτυγµένο τουριστικά, το Παλαιό Μικρό Χωριό αποκαλείται «το µπαλκόνι της Ευρυτανίας» και αυτό χάρη στην εξαιρετική θέα του σε όλη την κοιλάδα της Ποταµιάς που κόβει την ανάσα. Το βλέµµα σας θα κλέψει και η πλακόστρωτη πλατεία µε τις πέτρινες βρύσες και τα τρεχούµενα νερά, ενώ πριν φύγετε κάντε µια στάση στη λίµνη (ακολουθήστε τις πινακίδες), που σχηµατίστηκε από την κατολίσθηση και γεµίστε καθαρό αέρα και αλησµόνητες εικόνες!

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στον µοναδικό ξενώνα του χωριού, το Studio Merses, µε δωµάτια που δίνουν έµφαση στη λεπτοµέρεια. Επίσης, το αρχοντικό κτήριό του στεγάζει εστιατόριο και café-bar. Από €55 (τηλ. 22370 41444, 6972 555637, www.merses.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Στη Χελιδόνα, στην πλατεία του χωριού µε χειροποίητα παραδοσιακά εδέσµατα από τον Παναγιώτη και την κυρα-Μαρία µε must το ζυγούρι µε χυλοπίτες (τηλ. 22370 41221).

SECRET

Αξίζει να επισκεφθείτε και το Μεγάλο Χωριό για να δοκιµάσετε το θεϊκό Γαλακτοµπούρεκο του Καρβέλη, το πιο ξακουστό της Ευρυτανίας (τηλ. 22370 41339, κιν. 6973 312138, www.karvelis.com.gr).

Άγιος Νικόλαος

Μόλις 8 χλµ. από το Καρπενήσι η διαδροµή µάς επιφύλασσε έναν ανέγγιχτο παράδεισο ανάµεσα σε έλατα και καστανιές στις πλαγιές του Τυµφρηστού. Εκεί, σκαρφαλωµένο στα 1.020 µ., το χωριό του Αγίου Νικολάου ή Λάσπη -όπως ονοµαζόταν µέχρι το 1951– µας υποδέχεται ευχάριστα στη λιθόστρωτη πλατεία του µε τον ναό του Αγ. Νικολάου, όπου απολαµβάνουµε έναν αχνιστό καφέ µαζί µε τον κυρ Κώστα, ο οποίος µας προσκαλεί να έρθουµε οπωσδήποτε και την άνοιξη για να χαθούµε στα πεζοπορικά µονοπάτια µέσα στο ελατόδασος!

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Στο Κastanea house & bar µε 7 ντιζαϊνάτες σουίτες. Από €120 (τηλ. 22370 21210,

www.kastanea.gr).

• Στο Ηοtel Casa di Neve, στην πλατεία του χωριού µε 13 lofts-maisonettes, café και εστιατόριο. Aπό €50

(τηλ. 22370 22316,

www.casadineve.gr).

• Στο µικρό Chalet Maritina µε

6 cozy δωµάτια. Aπό €60

(τηλ. 22370 22481,

www.chaletmaritina.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Στην ταβέρνα Δρούγος κάτω από το Casa di Neve µε κουζίνα βασισµένη σε τοπικές συνταγές και ψητά κρέατα της περιοχής (τηλ. 22370 22316).

Κλαυσί

Αν και η παράδοση υποστηρίζει ότι οφείλει το όνοµά του στα δάκρυα των κατοίκων που απέµειναν µετά από µια καταστροφή του, πιθανώς από τους Γαλάτες του Βρέννου το 279 π.Χ., η θέα του χωριού µόνο χαρά προκαλεί. Απέχει µόλις 9 χλµ. από το Καρπενήσι και η απλότητά του µε φόντο την πλατεία, τα λιγοστά σπίτια και τη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη µε το καλοδιατηρηµένο ψηφιδωτό δάπεδο –το µόνο παλαιοχριστιανικό µνηµείο σε ολόκληρο τον νοµό– του προσδίδουν έναν low profile χαρακτήρα που θα σας παρασύρει στους ρυθµούς του.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Σε ένα από τα δωµάτια ή σουίτες-διαµερίσµατα του πολυτελούς ξενώνα Μαγεµένο Βουνό. Από €100 (τηλ. 22370 21327, www.magemenovouno.gr).

• Στο Αρχοντικό της Μαρίας µε 5 cozy δωµάτια όλα µε τζάκι. Από €90

(τηλ. 6972 914434, www.archontiko-marias-karpenisi.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

• Στην ταβέρνα Αφοί Μαθέ στην πλατεία για να γευτείτε, ψητά κρέατα, σπιτικά µαγειρευτά, σούπες και λαχταριστούς µεζέδες (τηλ. 22370 22397, www.afoimathe.gr).

• Για το τέλος κρατήστε χώρο για µια ζεστή σοκολάτα και γλυκό στο κουκλίστικο Καφέ της Χαράς (τηλ. 22370 25221).

SECRET

Aνακαλύψτε την πιο arty γωνιά της Ευρυτανίας στο River Art café, bistro, εστιατόριο & gallery. Η Δώρα Τερζή (ζωγράφος, designer και αρχιτέκτονας), η οποία µε µότο «µαγειρεύουµε πίνακες και ζωγραφίζουµε… πιάτα» θα σας µυήσει σε έναν µαγικό καλλιτεχνόκοσµο γεµάτο νοστιµιές(7ο χλµ. Καρπενησίου-Προυσού, τηλ. 22370 25588).

Βουτύρο

Δεσπόζει σχεδόν απέναντι από το χωριό Κλαυσί βαθιά στην κοιλάδα της Ποταµιάς και µόλις 15΄ (10 χλµ.) από το Καρπενήσι. Και επειδή το όνοµά του προκαλεί, όσο να ‘ναι, περιέργεια… ένας µύθος υποστηρίζει ότι το δανείστηκε από κάποιον που τα παλιά χρόνια έφτιαχνε βούτυρο εδώ. Μικρό σε µέγεθος, αλλά «µεγάλο» στη ζεστή φιλοξενία του και µε καλοφροντισµένα σπίτια ανάµεσα στο πυκνό ελατόδασος, έχει τον τρόπο να σαγηνεύει τους επισκέπτες του. Γύρω από την κεντρική πλατεία θα στρέψει πάνω της το βλέµµα σας η βυζαντινού ρυθµού εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, η µεγαλύτερη πέτρινη της Ευρυτανίας, ενώ 4 χλµ. οδικώς έξω από το χωριό σας περιµένει το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κορυσχάδων-Βουτύρου.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Στο Emotions Country Resort, ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία µε 12 ευρύχωρα και κοµψά δωµάτια διακοσµηµένα µε custom made έπιπλα και κυρίαρχο τον συνδυασµό ξύλου-πέτρας. Από €80 (τηλ. 22370 25725, www.emotions.com.gr).

• Στον πετρόκτιστο παραδοσιακό ξενώνα

Αµαδρυάδες δίπλα στην Αγ. Παρασκευή.

Διαθέτει 6 country style δωµάτια µε υπέροχη θέα στο ελατοσκέπαστο δάσος. Από €70

(τηλ. 22370 80909, www.amadryades.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

• Στο εστιατόριο του Emotions Country Resort, για να ευχαριστηθείτε την ελληνική κουζίνα του ή να απολαύσετε έναν καφέ

(τηλ. 22370 25725).

• Στο Μαγαζάκι του 1905 για αυθεντικές πολίτικες συνταγές µε την οικεία ατµόσφαιρα ενός µπακάλικου µε ιστορία από το 1905! (τηλ. 22370 25740)

Φιδάκια

Σαν ένας έρωτας µε την πρώτη µατιά, αυτό το χωριό αποτελεί από µόνο του αφορµή για να διανύσουµε 25 χλµ. φιδογυριστού (και οµολογουµένως δύσκολου) δρόµου από το Καρπενήσι. Σε υψόµετρο 960 µ. «χαίρει» άκρας ησυχίας στον διατηρητέο οικισµό του (επιβάλλεται να αφήσουµε το αυτοκίνητο στο parking) µε τα καλντερίµια, τα κουκλίστικα σπιτάκια, την ιστορία του –αφού εδώ υπήρξε η αρχαία πόλη και τότε ευρυτανική πρωτεύουσα Οιχαλία– και την κεντρική πλατεία µε τον ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

Η µαγεία έχει και συνέχεια αρκεί να πάρουµε βαθιές ανάσες για να συνεχίσουµε την εξερεύνηση ανεβαίνοντας τα 92 σκαλιά που οδηγούν στα αλώνια του και είναι το καλύτερο σηµείο για χάζι στη λίµνη των Κρεµαστών.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στον ξενώνα Οιχαλία µε 9 κλασικού ύφους προσεγµένα δωµάτια µε όλες τις ανέσεις, εκπληκτική θέα αλλά και εξαιρετικό πρωινό.

Από €60 (τηλ. 22370 24554, κιν. 6983 095933,www.fidakia.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Στη µοναδική ταβέρνα του χωριού, αυτή του ξενώνα Οιχαλία, που ξυπνά αναµνήσεις από πατροπαράδοτες συνταγές (τηλ. 22370 22890).

Διαβάστε περισσότερα

Related posts