Εκλογές 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία – Όλοι οι ηγέτες στηρίζουν τον Ραχόι – Η Κύπρος δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα τοπικές εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου.

Σε διάγγελμά του μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ραχόι σημείωσε πως αποφάσισε να απ…

οπέμψει την κυβέρνηση της Καταλονίας και τον πρόεδρό της Κάρλες Πουτζντεμόν. Όπως συμπλήρωσε, οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, ανέφερε ότι ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

Τα μέτρα «δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλονία, σημείωσε.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής της καταλανικής διοίκησης να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο κ. Ραχόι.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» επεσήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Σημείωσε επίσης ότι με τις πρόωρες εκλογές, στόχος είναι «να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα».

Νωρίτερα, το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ενώ λίγο αργότερα η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, ήρε την αυτονομία της.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Ε.Ε., καθώς και οι ΗΠΑ, στέκονται στο πλευρό της Ισπανίας, μην αναγνωρίζοντας την απόσχιση, ενώ κατά των Καταλανών αποσχιστών εκφράστηκαν πλην του κεντροδεξιού Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι και οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Podemos.

Η Κύπρος δεν αναγνωρίζει την Καταλονία 

Η Κυπριακή Δημοκρατία τάχθηκε κατά της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ισπανία με μεγάλη ανησυχία. Η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου τη Ισπανίας.

Διαβάστε περισσότερα

Related posts