Νέα από το διαδίκτυο 

Αρνητική αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν από Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον

Αρνητική είναι και η αποτίμηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών όσον αφορά την επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης. Γερμανική διπλωματική πηγή φέρεται να τόνισε πως «η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει εδώ και 100 χρόνια και δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της».

Οι ίδιοι κ…

ύκλοι είπαν πως «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία, αλλά ούτε και τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Την ίδια αίσθηση φάνηκε να έχουν και στις Βρυξέλλες, απορώντας πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε σε boxing match». Παρ’ όλα αυτά επέλεξαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, υπενθυμίζοντάς του «ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας».

Απαντώντας στις τοποθετήσεις περί «τροποποίησης της συνθήκης της Λωζάνης, Ευρωπαίος αξιωματούχος  διεμήνυσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες».

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας περί επικαιροποίησης της Συνθήκης, χωρίς, όμως, να εγκαταλείψουν την στρατηγική της εξίσωσης των δύο χωρών. Ενδεικτικό είναι ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Related posts

Leave a Comment